داربست بندی
مجریکار یا فروشنده برای برآورد و تخمین قیمت داربست بندی، میزان لوله داربست مورد استفاده برای ساختمان، مساحت ساختمان و میزان طبقات ساختمان یعنی ارتفاع کار و جنس و متریالی که قرار است داربست با استفاده از آنها دایر شود و مثلا فلزی بودن یا نبودن را درنظر می گیرد. متراژ، مدت اجاره، متراژ بغل کارها و … هم از دیگر عوامل موثر بر هزینه داربست و کفراژ هستند. مثلا هزینهای که برای اجرا و نصب داربست در ماه اول از شما دریافت می شود برای ماههای بعدی کمتر خواهد بود. اصولا با توجه به زمان مورد نیاز برای پروسه نصب و جمع کردن داربستهای فلزی و دستمزد کارگران، هزینه اجاره یا اجرای داربست بهازای چند روز همان هزینه اجاره یک ماه اعلام می شود.
نکات محاسبه قیمت داربست طبق جدول فوق، به شرح زیر می باشد:
- قیمت های اجاره داربست فلزی ارائه شده صرفاً جهت شهر تهران می باشند و تا ۲۰ کیلومتر خارج از شهر تهران ۲۰٪ به قیمت های فوق اضافه می گردد.
- محاسبه متراژ داربست بغل کارها (بام های مجاور) از کف زمین انجام می شود.
- قیمت اجاره داربست فلزی برای ماه های بعد همانند ماه اول می باشد.
- محاسبه مقدار داربست برای هر ضلع جداگانه انجام شده و هزینه آن دریافت می گردد (طبق تعرفه) و چنانچه کل داربست همزمان نصب شود محاسبه آن در هر ضلع طبق تعرفه اتحادیه اعمال می گردد.
- کارفرما موظف است کرایه داربست را ماهیانه پرداخت نماید و چنانچه در پایان کار کرایه داربست را تسویه نکند، داربست نصب شده باز نخواهد شد و کرایه آن تا پایان تسویه حساب به عهده کارفرما بوده و می بایست پرداخت نماید.
- مسئولیت حفظ و حراست کلیه لوازم داربست از ابتدای ورود به کارگاه تا پایان کار به عهده کارفرما می باشد.
- نحوه محاسبه کفراژ ساده طول × عرض × ارتفاع می باشد.
- نحوه محاسبه متراژ داربست مسقف به صورت طول × عرض × حداکثر ارتفاع می باشد.
- فاصله پایه های داربست ۳ متر محاسبه می گردد و چنانچه بنا به درخواست کارفرما یا هر دلیل دیگری کمتر از ۳ متر اجرا گردد، در نحوه محاسبه، هر پایه ۳ متر محاسبه می شود.
- مبنای محاسبه داربستی که به صورت حفاظ در ارتفاع نصب می گردد به صورت طول کار × عرض × حداقل ارتفاع ۶ متر بر مبنای ریالی بند ۲ محاسبه می گردد و بالاتر از ۵ طبقه (۱۵ متر) ۲۰٪ به عنوان سختی کار به مبلغ اولیه اضافه می شود.
- قیمت نصب داربست فلزی به صورت دو دستگیره (هندریل و میدریل) به میزان ۲۰٪ افزایش می یابد.
داربست بندی برای نما
در داربست بندی نما و هر گونه کاری که مشابه آن می باشد به طور مثال داربست : جهت رنگ کاری – سیمان کاری – سنگ کاری – رولپلاک سنگ – شیشه شویی و … معمولا با یک روش داربست بندی می شوند و اختلاف آن ها در کمی بالا تر و یا پایین تر بستن قالب داربست جهت دسترسی بهتر استاد کاران می باشد .
در چنین داربست هایی که احتمالا دیده اید فاصله پایه ها نسبت به یکدیگر سه متر و فاصله قالب ها از هم حدود یک و نیم متر و طول هر قالب داربست حدود یک متر می باشد .
حال جهت محاسبه ابعاد داربست بندی با توجه به اندازه ها و اجناس مصرفی و هدف از داربست بندی طول محلی را که داربست در آن جا نصب خواهد گردید را بر مبنای 3 متر محاسبه و ارتفاع را بر مبنای 1.5 متر در نظر می گیرند . به این دلیل که اگر به طور مثال طول 11 متر باشد ، چون حد اکثر فاصله پایه ها 3 متر می باشد پس سه دهنه بسته خواهد شد و برای دهنه آخر که دو متر مانده یک پایه به فاصله دو متر نصب خواهد گردید که به جز یک متر لوله دستگیره همه اجناس و اجرت نصب به مانند پایه 3 متری است لذا طول داربست را همان 12 متر در نظر می گیرند .
نکته دیگری که برای اندازه گیری داربست می باشد چگونگی محاسبه و بر آورد شکستگی های بیرون آمده و فرو رفته ساختمان می باشد .
در پس و پیش های ساختمان با توجه به مطالب بالا در صورتی که برای آن فرو رفتگی یا بیرون آمدگی در داربست بندی ، مجبور به نصب پایه اضافی باشد ، طول آن شکستگی را نیز همان 3 متر در نظر باید گرفت .
در قوس ها که نمیتوان به مانند محل های مستقیم فاصله پایه ها را 3 متر بگیریم (به دلیل قرار گرفتن تخته بنایی) ناگزیر فاصله پایه ها می بایست به هم نزدیکتر باشد که نزدیکی پایه ها بسته به زاویه قوس دارد .
در این گونه موارد فاصله هر پایه را نیز 3 متر محاسبه نموده و به این ترتیب اختلاف هزینه داربست بندی در محل مستقیم و محل قوس دار ، برآورد می گردد